A tiszta tudat egy boldog tudat. Boldog vagy? Félsz megmondani, mert definíció szerint – a tiszta tudat egy boldog tudat – ha elismered, hogy boldogtalan vagy, akkor azt is el kell ismerned, hogy a tudatodban tisztátalanságok vannak. A boldogtalanság vagy a fájdalom a tudat foltja; egy folt a tudaton, az egy fájdalom. Szeretnéd ellenőrizni, mennyire vagy tiszta? Csak figyeld meg a gondolataid teljes tartalmát! Hány gondolatod van? És azok közül mennyi az, amelyik boldogtalan? Hány kellemes gondolatod van és mennyi a fájdalmas?

Van bármi, amit a hullámzás ellen tehetünk? Sok ember azt gondolja, hogy van: azáltal, hogy lemondunk a világról. Végső soron – így indokolják – minden spirituális tanító azt tanítja, hogy az evilági dolgok nem fontosak; hogy a spirituális tudást kellene keresnünk, és le kellene mondanunk mindenről. Lehet, hogy igazuk van…

Egy nap ahogy üldögélve a tanítómat, Szvámi Rámátt hallgattam, valaki azt kérdezte: “Nos, Szvámidzsi, beszélj nekem a lemondásról!” Ő így válaszolt: “Miről kell lemondanod?” A kérdező egy egyedülálló, fiatal férfi volt, nem volt egy vasa sem, és semmiféle vállalt kötelezettsége vagy felelőssége. “Ahhoz, hogy lemondhass dolgokról, kellene, hogy legyen valamid: házad, feleséged, gyermekeid, hírneved, hatalmad vagy vagyonod… Ezek közül melyikről szeretnél lemondani? Gyűjtsd össze először ezeket, és utána beszélgessünk a elmondásról! Azok, akiknek ez megvan, kérdezd őket a lemondásról! Ők kétszer, vagy akár négyszer is meggondolják, lemondjanak-e róla.

A lemondás – felülemelkedni a világon – a spirituális és az érzelmi érettség legmagasabb foka. De, sok ember tudatában ez kilépést, menekülést, a beilleszkedésre való képtelenséget, lemorzsolódást jelent, a születésünk adta alkotás felelősségének a megúszását. A lemondás nem szabad, hogy kilépés, menekülés legyen. Egy átlagos ember számára az a parancs, hogy “menj és virágozz”, nem az, hogy légy gyenge. Alkoss és adj!

A lemondás folyamata nem a visszavonulás, az önmagunkba való megfutamodás folyamata, amikor csak ülünk és nem csinálunk semmit, mindenféle gondolatokat és vágyakat dédelgetve a tudatunkban. Mi értelme volna olyannak lenni, mint az a két szerzetes, akik a csendet gyakorolták, de közben esténként azon veszekedtek, hogy ki aludhat a szalmazsákon? Lemondtak a gazdagságról, a családjukról és a házukról, de miről mondtak le valójában? Semmiről. Sok ember van, aki amikor a lemondásról beszél, valójában csak visszakozik, nem pedig lemond, elenged ténylegesen. Elszaladnak, menekülnek, kilépnek, megszabadulnak a felelősségeiktől, de megtartják ugyanazokat a fájdalmas érzelmi tartalmakat az elméjükben.

Az érzelmi megtisztulás akkor hogyan érhető el? Nem a lemondás által. És nincsenek gyors és egyértelmű receptek sem, amelyeket leírhatunk, hogy azok lépéseit követve érzelmi és spirituális érettségre tegyünk szert: 1, 2, 3, 4, 5; A, B és C, A projekt erre a hétre, B projekt a következőre; C projekt a harmadik hétre… stb. 9 hét alatt érzelmileg és spirituálisan érett emberré kellene válnom! Utána elmehetek a spirituális tanítomhoz, és elmondhatom neki: “Én most érzelmileg és spirituálisan érett vagyok; adsz nekem megvilágosodást?” Minden egyes alkalommal, amikor egy ilyen önfejlesztő projektbe vágunk, az egónk kezébe tesszük önmagunkat.

Az ego nem egy rossz dolog, hanem egy funkció. Az elme egy funkciója. Azt mondatja velünk: “Én vagyok valami”. De azután az ego azt is mondatja velem, hogy az is vagyok, ami valójában nem vagyok – ekkor az ego akadállyá válik. Beszéljünk a törekvéseinkről! A tudat, az intelligencia, az ego és azok a dolgok, amelyek teljes egészében az elméhez tartoznak, ezek azon belső személyiségünk négy aspektusát képezik, amelyet érzéketlennek tartunk. Csak a saját létezésüknek vannak tudatában. Az egyetlen princípium, amelynek tudatossága van, az a tiszta Önvaló, és a tiszta Önvaló el van rejtve, mert az életet elfedi ez a négy dolog, beleértve az egot is.

Olyan ez, mint egy barna papírzacskó, amelyet megvilágít belülről egy villanykörte. A zacskó átenged még egy kevés világosságot. Egy tapasztalatlan személy, aki nem ismeri a modern tudomány és civilizáció kényelmét, ezt a jelenést először látva azt mondaná: “Ó, te jó ég! Neked van egy világító barna papírzacskód!”, ahelyett, hogy azt gondolná, hogy ez egy megvilágított barna papírzacskó, magát a papírzacskót gondolja világítani. A tudat barna papírzacskója és az ego a fényt belülről látja, látja a tiszta Önvaló fényét. A fény látványát gyakran azt gondolják a tudatosságnak. A valóságban kizárólag a tiszta Önvalónak van tudatossága. Ha csak a tiszta Önvaló lehet tudatos, honnan tudhatnám, hogy érzelmileg és spirituálisan érett vagyok?

Ha még maradtak benned fájdalmas gondolatok és érzések, akkor még van ledolgozandó karmád. Honnan tudhatod, ha ledolgoztad? Mikor tudod, hogy nincs több tartozásod senki felé a világon? Hogy sikerült-e megnyugtatnod mindenkit, akit zavartál? Egészen addig marad irritáció a tudatodban, amíg nem nyugtattál meg mindenkit. Mások megnyugtatásán keresztül tisztíthatod meg önmagad érzelmileg, és elérheted az érettséget. Egy emberi lény számára lehetetlen, hogy valami negatívat szórjon a körülötte lévőkre és mégis tisztán sétáljon el.

Az érzlemi megtisztulás hogyan érhető tehát el, ha nem lemondással és gyors megoldásokal? A módszer olyan, mint a ruhamosás. Amikor megfogod a piszkos ruhát, nem ítéled el magad azért, mert összemocskoltad. Ha a ruháidat így tudod kezelni, a tudatodat miért nem? Kezeld azt is ugyanúgy! Ha a kezed piszkos, szoktál bűntudatban vergődve és elítélve üldögélni, amiért összemocskoltad? “Itt vagyok összemocskolt kézzel már megint! Feladom, soha nem mosom meg többé! Úgysem tudom tisztán tartani, ez teljesen képtelenség. Nem vagyok jó.” Természetesen nem így reagálsz erre. Ha a lakásod padlója koszos lesz, amikor a szennyesed mocskos, amikor a tested bőre összekocsolódik, mész és megmosod, hogy újra tisztának érezhesd magad. Miért van hát, hogy a legintimebb tartozékod, a tudatod, még egy ecsethez méltó bánásmódot sem kap? Ha befejezted a festést, az ecset festékes, és te keresel egy megoldást arra, hogy újra megtisztítsd. Bánj a tudatoddal is ennek megfelelően.

Szeretnéd kipróbálni ingyen?

Ha kíváncsi vagy, milyen egy vezetett erdőfürdőélmény, letöltheted az ingyenes érzékek felébresztése meditációs hanganyagot.