Ez szomorú, és lehajtott fejjel üldögélve elmélkedem rajta. De nézzük meg, vajon mi áll a hír mögött!

Bizonyára mindenki hallott már a hot jógákról, amelyeket 35-40 fokra felfűtött, speciális jógatermekben végeznek a gyakorlók, és minden hot jógák közül is a leghíresebb a Bikram jóga. De vajon tudományosan alátámasztottak-e a Bikram jóga által kommunikált elérhető egészségügyi előnyök, és hiteles személyiség áll-e a rendszer mögött?

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a Bikram jóga szuper! A hagyományos hathajóga-ászanák és a hőterápia egy érdekes kombinációja, amely tulajdonképpen még csak nem is bonyolult: egy Bikram óra 26, mindenki által elvégezhető gyakorlatból áll, amelyeket egy 38-40°C-ra felfűtött teremben végeznek.

A Bikram jógaóra 90 perces. Ezalatt a meleg teremben fokozódik az izzadás, kitágulnak az erek, javul a vérkeringés, oxigéndús vér járja át testünket, így helyreáll annak egészséges működése.

A magasabb hőmérséklet mozgásszervi hatásai sem elhanyagolhatók: a melegben az izmok, az inak és a szalagok bemelegszenek, ezért a nyújtások is könnyebbé válnak, a stresszes csomók könnyebben “kisimulnak” a lazító jellegű gyakorlatok hatására. A gyakorlatsor nagyon jól felépített, állandó gyakorlatai meghatározott sorrendben követik egymást, és minden egyes gyakorlat egyben a következő gyakorlat előkészítése is az izmok, inak és ízületek számára. Összességében elmondható, hogy a Bikram jóga során a hőterápiás eljárások ismert jótékony hatásait a légzésszinkronnal végzett mozgás még inkább felerősíti, és viszont.

Valóban hatásos-e a Bikram jóga?

A jóga lélekre, elmére gyakorolt stresszoldó, nyugtató hatása már régóta ismeretes, és ez a melegben szintén fokozódik – egyszerűen azért, mert a szervezet számára megterhelő munka közben nem marad időnk és fölösleges energiánk héköznapi bolondságainkon pörögni. De még ennél is fontosabb, hogy a Bikram jóga egészségre gyakorolt hatásairól szóló állítások egy része tudományosan szintén alátámasztott:

  • A hagyományos jógával való összehasonlításban valóban több zsírt égethetnek el a Bikram jóga gyakorlói, ám más edzésformákkal való összehasonlításban a Bikram jóga fokozott hatékonyságát egyelőre nem bizonyították – egészen pontosan cáfolták, de ott a kísérlet hibás volt, ezért a kutatás irreleváns. Mindenesetre úgy tűnik, hogy valóban csökkenti a testzsírt, tényleg fogyaszt a Bikram jóga, a kérdés csak az, hogy mennyire.
  • Az izzadással történő salaktalanítás (és szándékosan nem használom a méregtelenítés szót, mert a tudósok erre nagyon ugranak) mind tudományos, mind természetgyógyász körökben állandó vita tárgyát képezi – ebben a kérdésben tehát egyelőre nehéz állást foglalni. A szervezet izzadással történő tisztíthatóságának elvi lehetősége nem zárható ki a vízoldékony anyagok esetében, illetve az már bizonyított, hogy nehézfémek (már ha vannak) távozhatnak a szervezetből izzadással.
  • Igazolt, hogy a Bikram jóga növeli az izomerő állóképességét, valamint fokozza a hajlékonyságot, a rugalmasságot, és az egyensúlyra is jó hatással van. Ezzel szemben a gyakorlás szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait egyelőre nem sikerült igazolni, illetve az artériak rugalmasságára gyakorolt hatása sajnos kizárólag a fiatal betegek esetében érvényesült a megfigyelések szerint. Cserébe az időseknél meg az inzulinrezisztenciát csökkentette.

Akkor mi a baj a Bikrammal?

Alapvetően semmi – a Bikram egy szuper prevenciós eszköz. Nekem a létrehozójával, mint szellemi vezetővel szemben akadnak kétségeim: 2015 áprilisában többszörös szexuális bántalmazás vádjával állt bíróság előtt. Jelenleg 6 esetről tud a bíróság, ebből háromról közölt fotót a Daily Mail, és elnézegetve a képeket, hasonló karakterű lányoknak tűnnek… Ettől az a gondolat kúszott a fejembe, hogy határozott ízlése van a fickónak, hogy milyen típusra vadászik.

Általában véve kétlem, hogy nők, tanítványok jókedvükben fognának össze mesterük és a rendszer alázására. Ugyan miért tenne ilyet bárki is, ha nincs mögötte tényleges bántalmazás? Ennek ellenére természetesen a mester tagad, és a vele készült áprilisi interjúban kártérítési perrel is fenyegetőzött.

Hozzáteszem: ő csak EGY ember. Ettől az egész rendszer még nem lesz rossz, pláne hogy az általam eddig megismert Bikram jógát oktatók mind nők voltak – olybá tűnik, mi, lányok itt Magyarországon biztonságban vagyunk. Mégis mindenképpen mellbevágó az élmény, ráadásul nem ő az egyetlen spirituális vezető a világban, akire a gyanú ilyenféle árnyéka borul!

Érdekességként hozzáteszem, hogy egyes zen irányzatokban már az is büntetendő, ha egy mester szeretőt választ a tanítványai közül: a hatalmával való visszaélésnek tekintik. Erről az a volt mesterem jut eszembe, aki ilyen Márió és a varázsló módjára szinte belemászott az emberek agyába, és sokan észrevétlenül is megtettek neki etikátlan dolgokat. Különös formája volt ez a hipnózisnak: olyan volt, mintha a szemedbe nézve átmosná az agyadat. A Bikram jóga 69 éves megalkotója, Bikram Choudhury tagad, és idén áprilisi nyilatkozatában az őt ért vádakkal kapcsolatban a következőt mondta: annyira nagyon szeretik őt a nők, hogy nem szorul rá, hogy megtámadja őket a szexért. Ettől felfordult a gyomrom, pláne, hogy a vele készült, általam ismert legutolsó interjúban szomorúan vallotta meg, hogy az őt ért vádak miatt a felesége már rá sem néz, én pedig a történtek után bizalmatlanul várom a bírósági ítéletet, amelyről április óta semmi hír – nálam már egy gyanúval is elássa magát egy férfi, nemhogy hat vádemeléssel!

Szeretnéd kipróbálni ingyen?

Ha kíváncsi vagy, milyen egy vezetett erdőfürdőélmény, letöltheted az ingyenes érzékek felébresztése meditációs hanganyagot.

Stresszelj természetesen!

Tudtad, hogy a stressz valójában nem idegfeszültség, egyáltalán nem rendellenes dolog, hanem teljesen természetes?...

Közelgő programok

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.