Vajon mikor áll készen egy segítő arra, hogy emberekkel foglalkozzon? Milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki másokat gyógyítani akar? Egyáltalán gyógythat-e az, akinek magának is problémái vannak?

Amikor az elmúlt napokban megtalált az a mondat, hogy “beteg emberként embereket gyógyítani alapvetően egy fals dolog”, megtorpantam egy pillanatra, hogy megnézzem, mi is a baj ezzel. Egyik kedvenc mesterem, Dr. Buda László szavai ugrottak be elsőként: “ha mindig arra várunk, hogy készen legyünk, akkor sohasem kezdünk el csinálni semmit”. Eszembe jutott a kép, ahogyan a székeny ülve ecsetelt valami olyasmit a szomatodráma alapképzésen, hogy milyen lenne már, ha egy félrenyelt falattól fuldokló emberhez odalépnénk, és azt mondanánk neki, hogy “elnézését kérem, én ugyan mélyen együttérzek önnel és nagyon szeretnék segíteni, mégsem tehetem meg, mert még sokat kell dolgoznom magamon ahhoz, hogy gyógyító lehessek!”

Hosszú évek teltek el azóta, hogy beleszerettem ezekbe a szavakba, ám ezek mégsem az én saját gondolataim voltak, és úgy éreztem, annak semmi értelme nem volna, hogy én is mások ismételgetésével reagáljak egy ilyen közhelyes megjegyzésre. Ráadásul nem is passzoltak egészen a helyzetre.

Egy erős érzés mentén haladtam hát tovább magamban, hogy mihez is kezdjek ezzel a helyzettel: útmutatóm a fellángoló harag volt, és visszakézből annyit mondtam az embernek, hogy szerintem meg ítélkezni fals dolog, és megkérdeztem, hogy esetleg a Tajgetoszt ne vezessük-e be újra?

…de hogy jön ide a Tajgetosz?!

A fenti mondat számomra semmivel sem különb, mint a cigányozás vagy a buzizás. Valakit egy betegség miatt a gyógyítástól vagy bármi mástól eltiltani, arra alkalmatlannak ítélni annak ellenére, hogy egyébként azt a feladatot kiválóan éllátni képes, kompetens benne, elég meredek diszkrimináció volna.

Az előítéletekkel általában az a baj, hogy ilyenkor a teljes személyből kiemelnek egy részt, és az alapján ítélik meg, vagy el az egész embert. Ez rendkívüli igazságtalanság és súlyos tévedés, hiba is egyben. Olyan, mintha azért nem ennénk őszibarackot, mert cián van a magjának az egyik héjában, és ezért mérgezettnek tekintenénk az egész barackot. Ugyanígy, attól, hogy egy embernek van egy vagy két egészségügyi problémája, még lehet nagytudású szakember, érett és tisztaszívű ember, és igen, akár kiváló gyógyító is! Sőt! A legtöbb egészségében vagy lelkében súlyosan megsebesült ember mire feláll, óriási utat jár be, és ezzel a tapasztalatával nagyon sokat adhat másoknak.

Valójában egyetlen ember sincs a Földön, aki teljes egészében azonos volna a saját betegségével. Gondoljunk csak Stephen Hawkingra, akinek azért elég nagy részét ette meg a kór! Vagy a szívbeteg Dalai Lámára, és a jelentősen túlsúlyos Hszü Ming Tang csikung nagymesterre! Mekkora kár lenne ezeket az embereket inkompetensnek tekinteni és eltiltani mindattól, amit adnak a világnak!

Tovább megyek: Ha csak az gyógyíthatna, aki tökéletesen egészséges, akkor megmondhatnánk a fáknak is, akiket a tömjénért megcsonkoltak, meg a levágott levelű mentáknak, hogy többé ne gyógyítsanak, mert nyomorékokként ez tőlük fals! Megmondhatjuk az égnek, hogy ne lélegeztessen embereket, mert lyukas az ózonpajzsa és amúgy is túl sok kénmonoxidot tartalmaz!

Erre azért mindnkinek felszalad a szemöldöke, igaz? Akkor miért is gondoljuk, hogy is merjük azt mondani, hogy egy ember gyógyítóként csakis akkor hiteles, használható, ha nincsen neki semmi baja?

Nem azt mondom, hogy bármilyen hibája lehet, de azért szerintem ebben a toleranciaküszöb semmiképpen sem nullánál van…

Kiből lehet jó segítő?

Az ember, aki ezt a mondatot kiengedte a világba, talán bele sem gondolt, hogy amit beszél, diszkrimináció. És abba sem, hogy gyakorlatilag azt mondta, hogy tagadja meg a segítségét másoktól az, aki beteg, még akkor is, ha egyébként képes volna rá. Valószínűleg nem ez volt a szándéka.

Megint más kérdés, hogy megélhetési segítésről lévén szó, azért valami minimumot érdemes lehet meghatározni azzal kapcsolatbban, hogy az alapvető kompetencián, megfelelő szakértelmen túl mégis melyek is azok a tulajdonságok, amitől valaki alkalmassá válik a gyógyító, segítő munka elvégzésére?

Nyilvánvalóan nem várhatjuk el tőle, hogy tökéletesen egészséges legyen. Annál is inkább nem, mert olyan, hogy egészséges ember, szigorúan véve nem is létezik. Kisebb-nagyobb baja, ha más nem, mentális vagy kapcsolati problémája mindenkinek van. Így tehát a jó segítő ismérve nem az, hogy hibátlan, mert ezzel máris volna neki egy hibája: nevezetesen az, hogy nem létezik. Így nehéz volna hozzá segítségért fordulni, bejelentkezni…

Meg aztán az, hogy mi az egészség, az is egy meglehetősen viszonylagos dolog. Én például az ételérzékenységeimmel és a gömbölyded formáimmal együttélve is úgy érzem, hogy teljes az életem, alkalmazkodni tudok az élet kihívásaihoz, regenerálódásra képes és általában véve elégedett vagyok*.Hiszem, hogy így is elég jó vagyok arra a feladatra, amelyet nekem szánt a világ, amelyet felvállalok, és én inkább ezzel a feladattal foglalkozom, mint önmagam állandó szerelgetésével: igyekszem jóra fordítani, jóra használni mindazt a tudást és tapasztalatot, ami nekem van, nem pedig azért harcolok naphosszat, amim nincs. Szerintem ez az EGÉSZség.

És talán éppen ebben a mondatban rejlett benne a válasz: a jó segítő legfontosabb ismérve az, hogy alaposan ismeri, jobb esetben ő maga is bejárta már azt az utat, amin másokat vezet.

Az segít tehát, aki tényleg tud, nem az, aki tökéletes.

A másik fontos ismérve a jó segítőnek, hogy akkor segít, ha kérik, és abban, amire megkérték, nem pedig abban, amiben ő akar vagy jónak látja.

Sokan vannak a “spirik” között olyan önjelölt segítők, akik csak úgy kitalálják, hogy a másiknak erre meg arra van szüksége, és bizony ők a másik problémáját messziről látják és meg is tudják oldani. Ha a “páciens” szerint valójában a probléma nem létezik, a tagadása a legerősebb jel, és bizony a helyzet még a vártnál is súlyosabb! Rárepülnek akár idegenekre is, különleges képességeikre és megérzéseikre hivatkozva tukmálják a véleményeiket szerencsétlenül járt áldozatukra, sokszor még úgy is, hogy soha egyetlen szót sem beszéltek vele azelőtt.

Ez rendkívül nagy tiszteletlenség a másik emberrel szemben, mérhetetlen arrogancia, ami általában semmi jóra sem vezet, és nem is ez a célja. Az ilyen viselkedés valódi, még az önjelölt megmentő számára is ismeretlen célja, hogy az önjelölt segítő megnyilvánulhasson, megmutathassa önnön csodálatosságát, és ezzel elismerést csikarhasson ki a másikból, fölé kerekedhessen áldozatának. Játszmáját jószánéknak feltüntetve a szent szerepébe helyezkedik, és Isten óvja azt, akinek nincs szüksége a segítségére!

Az ilyen viselkedést, hacsak úgy nem érezzük, hogy valóban javunkra válik az információ, a lehető leghatározottabban el kell hárítani. Ennek leghatékonyabb módja a játszma egyszerű megnevezése.

Egy önmagát jól ismerő, hiteles és valóban jószándékú segítő ilyet nem nagyon tesz, sokkal inkább csak támogatja a hozzá fordulókat, hogy kompetensnek érezzék magukat a saját életükben, és felismerjék a saját felelősségüket.

És mit gondoltok, mit tett a mi hősünk, akinek mondata ennek a cikknek a címét inspirálta, éppen azelőtt, hogy a mérgező ítéletét kiengedte? Kijelölte magát a megmentésemre, majd kieresztette a mérgét, amikor jeleztem, hogy köszönöm, nem tartok igényt a segítségére, és indoklásként megneveztem a játszmáját és a tárgyi tévedéseit.

 

*Az alkalmazkodásra, regenerálódásra való képesség egy olyan alapvető tulajdonséga az élőlényeknek, amely a túlélési esélyeket növeli, hiányában a túlélés szinte elképzelhetetlen. Emellett a holisztikus egészségdefiníció dinamikus egyensúly kritériumának a legalapvetőbb feltétele. (Holisztikus egészségdefiníció: Az egészség az egyén teljes testi, lelki, szociális és spirituális jólétének állapota, amely a folyamatosan változó környezetével dinamikus egyensúlyban van)

Jelentkezz egy ingyenes konzultációra!

Ha tetszett ez az írás, és szeretnéd megtapasztalni a saját bőrödön, hogy hogyan dolgozom, gyere el egy ingyenes konzultációra hozzám!

Kapcsolat

 

+36 (20) 920 3364

gyeva@atisztaforras.hu

1025 Budapest, Törökvész út 95-97.

teljesen természetesen

Tarts velem egy közelgő erdőfürdő sétára, jógaórára, szomatodráma workshopra, vagy - ha egy hosszabb gyógyító és önismereti folyamaton szeretnél rész venni - jelentkezz be egy egyszeri ingyenes konzultációra!