Ülök az étkezőasztalnál, és hallgatom, ahogy a nyitott erkélyajtón át zavartalanul ki-be járkál a – kivételesen – napfénnyel átitatott és a víz illatától mindig üde, enyhén hűvös holland levegő. A gáttal levágott tengerdarab felől fújó szél időnként meg-meglendíti a mennyezetről egészen a parkettáig lógó szürkésfehér függönyöket, amelyeket azt mondtad, nem szabad kimosni, mert száraz tisztítást igényelnek. Valóban igénylik – mosolygok magamban…

A tegnap esti filmre, és Tony Robbinsra gondolok, aki talán csak egy life coach, talán spirituális tanító, nem tudom. Engem megtanított valamire tegnap este…

Ez a fiatal (vagy középkorú?) férfi Amerika legnagyobb politikusai mellett dolgozott coachként támogatva őket. Emellett rendszeresen tart tréningeket, amelyek ára – nem vicc! – mintegy másfél millió forintba kerül. Jó, nyilván puccos szállodában, meg hat napig tart, és nagyon komoly tréner és profi szervezői stáb áll a cucc háta mögött, de akkor is borzalmasan magas áron! Több száz ember jelenik meg ezeken a tréningeken, és a film első néhány percében komolyan elgondolkodtam azon, hogy a mai világban, amikor a Dalai Lámát olyan ritkán látják már vendégül, és olyan szerényen fizetik meg a látogatásait ehhez képest, vajon etikus és elfogadható-e számomra a mások nyomorán való ilyen mértékű meggazdagodás?

Kíváncsivá tett a film, és megnéztem. Sírtam. Együtt a résztvevőkkel, és sokat.

Mit adott ez a férfi a tréningen?

Hogy mit adott a résztvevőknek ez a színpadon kihangosított, látszólag nem túl jó képességű, ám fizikai terjedelmében feltétlenül hatalmas ember? Azt, amire a legnagyobb szükségük volt:

  • Bátorítást és támogatást, hogy meg merjék lépni azokat a nagyon nehéz dolgokat, amelyekről már magukban réges-régen döntöttek, és már réges-régen tudják, hogy mi a helyes, csak… Féltek? Halogatták? Remélték, hogy hátha mégse?
  • Végtelen és kíméletlen őszinteséget, amely itt-ott már a csernusi megmondóparasztság határát súrolta, ám sohasem volt benne gúny vagy rosszindulat, hanem mindig ott volt mögötte az egyénnek és a saját útjának kijáró, megértő és elfogadó tisztelet.
  • Lehetőséget, legalábbis egy valódi lehetőséget bizonyosan adott egy nőnek, hogy az életét újrakezdje mindarra a borzalomra építve, amin addig keresztül kellett mennie, és amelyek végül az öngyilkosság határáig vitték el. És ennél a résznél kaptam meg én is az ajándékomat. Mindössze két szót: spirituális fájdalom.

Egy fantasztikusan erős nő borzalmas története

Tony Robbins megkérdezte: van-e közöttünk öngyilkos? Persze először senki sem jelentkezett, hiszen az ember az ilyesmit nem szokta 2.500 másik társával megosztani, ám ekkor Tony kimondta: a statisztikák alapján ennyi ember között legalább 16-nak lennie kell. És lettek. Volt ott egy nő, aki szerencsétlenségére a brazíliai “Isten Gyermekei” nevű szekta egyik lelkes családjába született bele, ahol “Isten Katonájának” nevelték, aki mindig és mindenkinek köteles kifejezni és megadni az “Isten Szerelmét”. Ez most komoly! A nő 6 éves korától kezdve köteles volt szexuálisan kielégíteni az apját, anyját, testvéreit, nagybátyját, és minden arra járó vagy rá igényt tartó férfit (remélem, legalábbis, hogy csak férfiakat). Meg az anyja is és a testvérei is.

Dawn, aki 12 éves koráig volt családjával együtt szexuális abúzus áldozata

A nő 12 évesen lázadt fel a családja és “Isten Gyermekeként” rá kirótt kötelességei ellen, amikor testvéreivel és édesanyjával az Egyesült Államokba menekült, ahol mind depressziósan és nyomorultan élték hátralévő életüket, és ahol 26 évesen az öngyilkosság szélén állva, barátai tanácsára eladta a bútorait, hogy elmehessen Tony Robbins kurzusára. Ott végül elmondta történetét, azt, hogy már nem bírja tovább tartani a családját erővel, hogy úgy érzi, mintha őt nem látná senki, hogy teljesen kétségbeesett, és nem tud tovább együtt élni ezzel a sok fájdalommal. És hogy mit kapott? Megértést. 2.500 ember végtelen együttérző szeretét. Olyan 2.500 emberét, akik közül egyetlen egy sem várta tőle, hogy megmutassa nekik “Isten Szerelmét”. És kapott még valamit: egy ajándékkurzust Tonytól, ahol családterapeutává képezték ki Tony módszerével, hogy tudjon a hozzá hasonló helyzetben lévőkön segíteni, és valami anonim milliomos résztvevőtől 50.000 amerikai dollárt, amelyből finanszírozhatta megmentő tevékenységét.

Dawn gyógyulásának első pillanatai

Döbbenetes volt látni, ahogy az eleinte hitetlen, a felé áradó szeretetet elfogadni nem tudó nő egyik pillanatról a másikra ragyogott fel az ajándéktól, amelyet az eladott bútorai árán kapott az élettől. Tony akkor azt mondta neki: az ő fájdalma borzalmas, a világon létező egyik legnagyobb fájdalom, mert az ő fájdalma a spirituális fájdalom.

Mit jelent a spirituális fájdalom?

Amikor életed alapjában lopnak meg: a világba, a jóságba, a szeretetbe és az életbe vetett hitedet lopják el tőled egyszerűen azért, mert valamilyen hasznot remélnek a hazugságaikból.

Én emlékszem a magam spirituális fájdalmára, emlékszem arra, ahogyan az a rák felé elvezetett, és tudom, hogy a világon nap mint nap ezreket rabolnak meg hamis guruk és önjelölt tanítók pénzért, szexért vagy hatalomvágyból, és tudom, hogy a világon naponta ezrek gondolnak arra, hogy nem bírnak tovább úgy élni, hogy megfosztották őket attól, ami a minden: az életbe és a jóságba, a létezésbe, a szeretetbe és az erénybe vetett hit.

Azt szeretném, ha a Gyeongchu, amikor elkészül, eljutna majd mindannyiukhoz. Szeretném, ha ez az üzenet is eljutna minél több emberhez, és mindazok, akik átélték ezt a fájdalmat, megtudhatnák: nincsenek egyedül! Létezik igazi jóság és szeretet, és igen, léteznek, akik őszintén törekszenek rá, és hisznek benne, és NE MENJETEK! ÉLJETEK! MARADJATOK! Mert találkozni fogtok itt vagy bárhol, találkozni fogtok a jósággal és az élet velejével,  az erénnyel, a nemességgel és a bátorsággal mindannyian, mert van! Lehet, hogy csak akkor, amikor már nincs semmitek, lehet, hogy csak ebben a cikkben, vagy csak a 78 visszaadott lovagkeresztben, de van még belőle a Földön, és jut nektek is valódi szeretet!

Szeretnéd kipróbálni ingyen?

Ha kíváncsi vagy, milyen egy vezetett erdőfürdőélmény, letöltheted az ingyenes érzékek felébresztése meditációs hanganyagot.