Van, hogy évekig várjuk, hogy valaki, egyik útitárs, talán éppen egészen közeli, észrevegye, felismerje vagy megértse a hibát, amit elkövetett, és ígérje: többé nem, soha többé nem teszi! Van, aki beismeri, ígér, de mégsem változik – talán nem tud változni, ő baja. S hogy mit teszünk mi? Ragaszkodunk és hallgatunk, miközben az élet elillan, a napok egymás után múlnak el, és minden úgy van, ahogy van. Ahogy fáj! Ahogy mindig is fájt…

És nem születik megbocsájtás, sem feloldozás, csak a kétségbeesett küzdelem marad – nap mint nap, minden nap, újra és újra… Az összes világvallás és mindenféle spirituális okoskáink azt mondják, hogy megbocsájtani jó, önmagunkért, a boldogságunkért, a továbblépésünkért, ám ez nem mindig olyan egyszerű, hiszen nagyon sokszor bután, a másik megbánásában reménykedve maradunk benne kapcsolatokban, és nem vagyunk képesek elfogadni, szívünkben feloldani a múltat. S hogy miért olyan nehéz megbocsájtani?

Mert a megbocsátás bizalom: bizalom abban, hogy a másik ember nem arra törekszik, hogy bántson téged, hanem szeretni akar, és jó akar lenni hozzád. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a bántalmazó felismerje és elismerje tettének bántó voltát, megbánja azt, és megbánását őszintén ki is nyilvánítsa. Csakis ezután születhet meg a bizalom abban, hogy többé ilyen módon ő nem bánt, nem bántanak.

Amikor megbocsájtasz, amikor tényleg, szívből megbocsájtasz, akkor a harag valóban elillan. Mert a harag valójában készenléti állapot: készen állni az önvédelemre. Ennél fogva a harag csak tünet, a félelem tünete: félelem attól, hogy ismét sérülsz, megsemmisítenek, elpusztítanak. Küzdelem tehát, és ragaszkodás az élethez.

Vannak, akik azt mondják, hogy a rákban az elfojtott harag ölt testet – ezek szerint a rák maga a felgyülemlett életvágy volna, és a halálfélelem? Milyen érdekes, hogy a ráksejtekből éppen az önmegsemmisítő gén hiányzik… Ez alapján a rák öngyilkossági kísérlet: segélykiáltás egy félelem nélküli, élhető életért.

 

Szeretnéd kipróbálni ingyen?

Ha kíváncsi vagy, milyen egy vezetett erdőfürdőélmény, letöltheted az ingyenes érzékek felébresztése meditációs hanganyagot.