A kérdés jogos, hiszen a bodyARTTM nagyon emlékeztethet egy dinamikus jógaórára, mégis egészen más. Vajon ha választanunk kell jóga és bodyARTTM között, akkor vajon milyen szempontok alapján dönthető el, melyik mozgásforma áll hozzánk közelebb?

Keleti hagyomány vs. nyugati kultúrkör

Ez most akkor melyik? Legalább a póló árulkodik… (Fotó: Szecskó Mónika)

A bodyARTTM  alapvetően funkcionális tréning, amely hagyományosnak tekinthető abból a szempontból, hogy alapját a jógaászanák képezik, ám a tradícionális jelleget egyszerre erősíti és enyhíti is, hogy más módszerek elemeit is hordozza.

Noha igaz, hogy a jóga több ezer éves hagyománya mellett egy pillanatra elhalványulni látszik a Robert Steinbacher és Alexa Lé által létrehozott módszer, ám az évezredes gyakorlatot hamar kompenzálja, hogy a  bodyARTTM  a nyugati orvoslás által gyógymódként elfogadott gyógytorna elemeit éppúgy nem rekesztette ki módszertanából, mint ahogyan a több ezer éves ázsiai hagyományok mozgásterápiás eszköztárának másik két kiemelkedő irányzatát: a do-int és a thai-chit.

Elmondható ugyan, hogy a módszer maga meglehetősen fiatal, alapját mégis ezek a hagyományok képezik – kivéve a gyógytornaelemeket, habár azt hiszem, azokat sem tegnap kezdték el gyógyászati célra alkalmazni, és ha más nem, Sebastian Kneippig visszamenőleg bizonyos, hogy rendelkeznek pár száz éves múlttal.

Lendület és nyugalom

Ha egy kicsit elszakadunk a hagyományok fejtegetésétől, és inkább az élményre koncentrálunk, ott is megmutatkozik a különbség. Míg a hatha jóga ászanáinak gyakorlása inkább nyugodt, lassú, statikus mozgásforma, és inkább csak bizonyos speciális gyakorlatai, légzőgyakorlatai pörgetik fel egy kicsit a keringést, addig a bodyARTTM  e műfaj afféle „táncos” formája, gyakran már-már művészi élményt adva.

“A jóga egy-egy izomcsoportra koncentrál hosszú másodperceken keresztül vagy akár percekig kitartott mozdulatokkal. Ezzel szemben a bodyARTTM  az egész testet folyamatosan mozgásban tartja – egyik mozdulatból siklás át a másik gyakorlatba megállás nélkül. Ezért is jutott róla rögtön eszembe a művészi torna.” (N.Á.)

Afelől persze semmi kétség, hogy mindkét mozgásforma üdítő és nyugtató hatással van testre-lélekre, ám aki a dinamikus, izzasztó, mégis egyben léleképítő edzést keresi, azt inkább a bodyARTTM -ban keresse!

Gyógymód vagy edzés?

A jóga történetének kezdete óta gyógymód: test, lélek és szellem egységének, harmóniájának eszköze. A hatha jóga ászanáinak gyógyító célú alkalmazása tapasztalati úton fejlődött és alakult az évezredek folyamán, és mostanra már a nyugati tudományos orvoslás módszereivel is bizonyítást nyert gyógyászati alkalmazhatósága. Ezzel szemben a  bodyARTTM -hoz kapcsolódóan egyelőre tudományos kutatási eredmények nem készültek, annak hatásait egyszerűen csak a testmozgás általános egészség- és közérzetjavító hatásaival emlegethetjük egy lapon, illetve itt-ott, az egyes gyakorlatoknál azért nyilván meg lehet említeni, hogy “ez egy jógaeredetű gyakorlat, XY hatással van a ZK szervre vagy épp a lélekre”.

Szeretnéd kipróbálni ingyen?

Ha kíváncsi vagy, milyen egy vezetett erdőfürdőélmény, letöltheted az ingyenes érzékek felébresztése meditációs hanganyagot.

Stresszelj természetesen!

Tudtad, hogy a stressz valójában nem idegfeszültség, egyáltalán nem rendellenes dolog, hanem teljesen természetes?...

Közelgő programok

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.