Erdőfürdő és erdőterápia

Természet | Kapcsolódás | Béke
Erdőfürdő alkalmakErdőfürdő vezető

Mit jelent erdőfürdőzni?

A napjainkban világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő erdőfürdő egy japán eredetű, egyszerre nagyon ősi, mégis új módszer. Japánul Shinrin yokunak (ejtsd: sinrin joku) nevezik, amely szó szerint erdőfürdőzést jelent, noha valódi fürdésre elvétve kerül sor egy-egy erdőfürdő alkalom során. A név inkább az erdei légkörben, a természetben való megmerítkezésre és feloldódásra utal.

Mitől ősi, és mégis új módszer az erdőfürdő?

Az ember történelme során mindig is természetes volt gyógyulást, megújulást keresve az erdőbe kivonulni. Ám az erdőfürdő napjainkban használt, tudományosan is megalapozott módszertana a ’80-as években jelent meg japánban. Eredetileg a stressz káros egészségügyi hatásainak és a túlterhelt, rohanó városi életmód következményeinek a megelőzésére,  gyógyírására szánták.

A shinrin yoku ma már egy olyan hatékony stresszoldó, testi és mentális egészséget megőrző önismereti és meditációs technika, amely segít a természettől elszakadt, rohanó életmódunkból fakadó testi-problémák megelőzésében, mérséklésében és megoldásában.

Kinek ajánlott az erdőfürdő?

Az erdőfürdőzés alapvetően egy wellness technika, így bárki végezheti. Próbáld ki te is, ha

szeretnél javítani a kapcsolatadoin, vagy úgy érzed, magányos vagy, vagy konfliktusokkal terhelt az életed;

ha úgy érzed, túlságosan stresszes az életed;

ha testi-lelki és szellemi jóléted érdekében szeretnél kiszakadni a rohanó, digitalizált városi környezetből;

ha úgy érzed, örömtelenné vált a munkád, az élete, vagy egyenesen értelmetlennek találod azt;

ha fontos számodra a fejlődés, az önismeret

ha bármely testi betegséged miatt gyógyulást keresel a természetben, különösen lelki vagy stressz eredetű betegségek esetén:

Mire számíts egy erdőfürdő sétán?

Az shinrin yoku – más néven erdőfürdő – egy olyan vezetett relaxációs séta, amely során kapcsolódási lehetőségek, úgynevezett “meghívások” és megosztó körök váltják egymást, és ezek mind az érzékeid felébresztését, a természetben való elmerülést és a természethez való kapcsolódásodat segítik. Az erdőfürdő teaszertartással és kötetlen beszélgetéssel zárul, amely segít az élmények feldolgozásában és abban, hogy magaddal tudd vinni azokat a hétköznapi életedbe.

Próbáld ki ingyen!

Kérd az ingyenes "Érzékek felébresztése meditáció" hanganyagot, és tapasztalj meg egy valódi erdőfürdő élményt!
Kipróbálom ingyen

Ki vagyok?

A nevem Bach Évi, alternatív mozgásterapeuta és erdőfürdő vezető vagyok.

Életminőséget javító alternatív mozgásterápiás (hatha jóga, erdőfürdő, légzés és meditáció) foglalkozásokat és szomatodráma workshopokat vezetek, továbbá mentes-vegán étkezési tanácsadóként és szakácsként elvonulások, táborok szervezői és családok számára ételt készítek. Kiemelt szakmai érdeklődési területeim között a civilizációs ártalmak (pl. stressz, hormonegyensúly, elhízás és ülőmunka), a daganatos megbetegedések és a pozitív testkép, testkapcsolat szerepelnek.

Szívügyem az erdőfürdő meghonosítása Magyarországon, ahol az egyik első hivatalosan képzett szakember vagyok. Erdőfürdő vezetői és erdőterapeuta képesítésemet Magyarországon az elsők között szereztem meg a nemzetközileg elismert Erdőterápiás Intézetnél (Forest Therapy Institute).

Kivel érdemes erdőfürdőzni?

Erdőfürdő, erdő- és természet alapú terápia képzett szakember vezetésével

A természethez bármikor és bárkinek a társaságában fordulhatunk, hiszen ez a kapcsolatunk az erdővel a természet világával öröktől fogva adott, amíg ember él a bolygón, az mindenképpen része a Föld életközösségének.

Ha azonban kifejezetten a shinrin yoku, azaz erdőfürdő technikát szeretnéd gyakorolni, amely nem azonos sem a túrázással, lassú sétálással, sem pedig az erdei meditációval, esetleg az erdőben történő testi-, finomenergetikai- vagy légzőgyakorlatozással, hanem egy ténylegesen tudományosan is megalapozott  módszertan, akkor érdemes lehet képzett szakember által vezetett sétát választani.

Az általam vezetett shinrin yoku programokon kizárólag elismert nemzetközi intézményeknél szerzett végzettséggel rendelkező erdőfürdő vezetők és erdőterápia szakemberek segítik a munkát, én magam pedig a Forest Therapy Institute-nál végeztem 2019-ben, Írországban.

A Magyarországon elérhető képzett szakemberek jelenleg legegyszerűbben az alakulóban lévő Magyar Erdőfürdő- és Erdőterápia Társaság Facebook csoportjában érhetők el. A csoporthoz csatlakozva te magad értesülhetsz legújabb eseményeinkről, és te is részt vehetsz ingyenesen az ott közzétett mini-erdőfürdő meghívásokban, beszélgethetsz a többi taggal és érdekességeket olvashatsz erdőfürdő és természetközeli témákban.

Kapcsolat

+36 (20) 920 3364

eva.bach@atisztaforras.hu

1136 Budapest, Felka utcs 6.

Tarts velem a természet útján!

Jelentkezz egy közelgő erdőfürdő sétára, előadásaimra, vagy - ha egy hosszabb gyógyító és önismereti folyamaton szeretnél rész venni - gyere el a legközelebbi táborba, elvonulásra!