Számtalan érvet hallottunk már, hogy miért kellene megváltoznia, és miért is borzalmas ember az, aki duci, de az, hogy valaki már a belső munkát és a mozgás egyes formáit is megpróbálja elvitatni a dundiktól csak azért, mert dundik, az túl van minden határon!

Egy kávézóban beszélgettem egy barátommal, aki sok éve lelkes jógázó, és nagy figyelmet szentel a saját személyiségfejlődésének. Néha kemény, öntudatos nő, máskor pedig finom és hajlékony, érzékeny. Néha elnyomják, néha maga is elnyomó, de azért általában rendben van a világhoz fűződő viszonyával, azt hiszem.

Ám amikor szóba került az, hogy milyen problémákkal szembesülnek a jógagyakorlás során azok, akikkel másoknak testsúlyproblémái vannak (vagy nekik maguknak vannak problémáik a saját testsúlyukkal), arra megdöbbentő reakció érkezett tőle:

“Hát nem is baj, hogy így van. Aki el van hízva, az szerintem ne is jógázzon!”

Miért?

“…mert annál olyan komoly energetikai gondok is vannak, amit nem szabad ilyen erős gyakorlással megbolygatni!”

Mondanom sem kell, hogy fennakadt a szemem, az állam meg leesett, és iszonyúan berágtam!

Mégis hogyan várná bárki egy energetikaiegyensúly-problémának a megoldását, ha jógával semmiképpen sem?

Azt gondolom, hogy az elhízás semmiképpen sem súlyosabb megbomlása az energetikai egyensúlynak, mint egy krónikus hátfájás, a stressz vagy akár a kirekesztő gondolkodás.

Azt is gondolom, hogy a jóga testgyakorlás, lelki fejlődés és spirituális út, mindhárom egyben, és e között a három között egyetlen olyan szó vagy tényező sem szerepel, amivel egy elhízott ember ne rendelkezne: teste, lelke és szelleme is van, hiszen ember! Hogy jön ahhoz bárki is, hogy elvitassa tőle egy testi tréning, egy lelki gyakorlat vagy egy spirituális út jogát pusztán azért, mert egy adott vallási rendszer szerint (orvostudomány) mondjuk a testtömege nem optimális, meghaladja az egészségesnek vélt felső határértéket?

Igen, tudom: a legnagyobb jóindulattal mondta és gondolta azt, amit. Szerinte valószínűleg a jóga egy nagyon erős energiadózissal dolgozó út, ami esetleg árthat azoknak, akik kiegyensúlyozatlanok, és megbolygatja őket, netalántán ront a helyzeten. Úgy látszik, ő nem bízik a jógában. Talán része a fejlődésének, hogy belássa: a jóga is, akárcsak az élet, mindenkinek éppen annyit ad, amennyit elbír, és amennyire szüksége van, és a jóga gyakorlása nem a testünk és adottságaink ellen való küzdelem, nem egy kihívás, és nem is szenvedés. Önmagában véve nem fog felrobbantani vagy pszichésen megbetegíteni egyetlen embert sem, és nem fogja tovább rombolni a megbomlott energetikai egyensúlyt, mert a jógából magából nem fakad fölösleges rombolás. Az csak a tudatból és a szándékból tud fakadni.

A hatha jóga gyakorlatai közül óvatosan megválogatva, a gyakorlás útját gondosan felépítve bárki számára elérhető bármi!

15 kilót fogytam, amikor jógázni kezdtem

Két évvel és mínusz 15 kilóval azután, hogy jógázni kezdtem – no meg 14 évvel és kilóval ezelőtt 😀

21 éves koromban kezdtem el jógázni. Akkor 83,5 kg volt a testsúlyom, ami a legnagyobb jóindulattal szemlélve is minimum 10 kg súlyfelesleget jelentett, és én ez ellen a súlyfelesleg ellen akkor tenni kívántam. Sokat adott nekem a jóga ebben az időszakban. Egyetemistaként hetente egyszer szinte ingyen látogathattam az egyetemi jógaórákat, ahol a heti két edzés és egy tánc mellett egy olyan mozgásformát is találtam, amelynek érzését, a testem iránti jóindulatú és elfogadó szeretet magammal vihettem a következő fitnesztermi edzésre is.

Életem első és talán egyetlen igazán sikeres fogyókúrája volt, amelyek során 15 kg súlyfeleslegtől szabadultam meg, és további 7 évig voltam képes megőrizni az új (egyen)súlyomat. Ez a fogyókúra azzal indul, hogy a Wellness magazin javaslatát követve leültem a tükör elé megszemlélni a testemet, megvizsgálni, hogy vajon boldog-e, és elhatározásokra jutni a teendőimmel kapcsolatban: vajon mit tehetnék, hogy a testem boldogabb, kiegyensúlyozottabb legyen, és levegyem róla a fölösleges terheket?

Naja, még további 5 évig eltartott, amíg abbahagytam a dohányzást, de ez a beszélgetés önmagammal és az elhatározás, hogy a kecses, vékony bokáimról leveszem a terheket, sorsfordító volt, és tökéletesen megváltoztatta az ezt követő életemet.

Napló írásába kezdtem a hétköznapi belső küzdelmeimről, vívódásaimról, és igen, a testsúlyom alakulásáról is, meg az elfogyasztott folyadék és a kalóriák mennyiségéről. Most blogger vagyok, életmódblogger, merek és szeretek nyilvánosan írni testről, lélekről, szellemről is akár, önmagamról és egészségről. Emellett ez a döntés elvezetett engem a jógához, és ezáltal ahhoz, hogy jobban megismerjem a testem jelzéseit, kívánságait, megtanuljam szeretni és elfogadni a testemet, és ami a legfontosabb, megismertem a mozgás örömét, ami már nem csupán a jógát jelentette, hanem a táncot, a futást, a görkorcsolyázást, az úszást (azt mondjuk mindig is szerettem), a kerékpározást és a gimnasztikát, beleszoktam a fitnesztermek hangulatába – de csak apránként: először egy női teremben, később aztán már bárhol el tudtam magam látni önbecsüléssel és életörömmel.

Ezután találkoztam a zennel, a meditációval, ekkor kezdtem el az energiákkal, a testünk-lelkünk és a szellemünk összefüggéseivel foglalkozni, találkoztam a holisztikus egészségszemlélettel, gyógynövényekkel, kristályokkal, érdekelni kezdett a természetgyógyászat, és most, egy elhibázott párkapcsolat, némi 30 körüli hormonális változás és a méhnyakrák után ismét 10 kg súlyfelesleggel, de alternatív mozgásterapeutának tanulok, lassan le is vizsgázom. (Remélem! 😀 )

14 éve jógázom. Szeptemberben lesz pontosan 14 éve. Az kétszer 7. A jógához való kötődésem végig elkísért, és túlélt minden szelet, hamis tanítókat, rákot, elhízást és fogyást. Irányzatok, barátok, férfiak jöttek-mentek, de a jóga maradt, ahogyan az a törekvésem is, hogy testi-lelki-szellemi harmóniában éljek. És hogy miért tudott maradni?

Ma már nem célom lefogyni a jógával, mi több, talán semmi célom sincs vele, csupán az, hogy szeretem.

Ma már csak azért jógázom, mert a jógához való hűségem számomra az önmagamhoz való hűségemet jelenti. Annak a szimbóluma, hogy én itt maradtam mindvégig velem: a testem a lelkemmel, a lelkem a szellememmel, és viszont. Együtt vagyunk, élünk, test, lélek és szellem egymásnak köszönhetik benne az életet és a tapasztalást.

Mert a jóga egy olyan dolog, aminek a lényege az, hogy csinálni kell.

Valójában minden testi, lelki vagy szellemi gyakorlásnak az a lényege, hogy gyakorolni kell, hiszen ettől gyakorlás. Máskülönben csak üres szó, elmélkedés, ostoba mentális maszturbáció valamin, aminek a velejét nem ismerjük, mert a veleje maga a tett.

  • A jógához nem kell tökéletesnek lenned! Sőt, a jógázáshoz tulajdonképpen semmilyennek sem kell lenned, mert nincsenek követelmények és ujjal mutogatás, hanem egyszerűen csak a gyakorlás van, fölösleges véleményezés, kritizálás és önbüntetés nélkül.
  • A jógázáshoz nem kell az, hogy mindenre képes legyél! Pontosan elég, ha annyit teszel, amennyire képes vagy.
  • A jógához nem kellenek guruk és spirituális fejtágítók, mert a jóga útja nem a guruktól való függésben rejtőzik, hanem benned és a te saját belső munkádban!
  • A jógázáshoz nem kellenek megfelelő körülmények és megfelelő test, hanem mindig és mindenkor gyakorolhatsz pontosan azzal, amid éppen van, mert a célja nem önmagad és a világ megváltoztatása, hanem annak mélyebb és teljesebb megtapasztalása.
  • A jóga nem követeli meg tőled, hogy ne legyenek határaid, hanem azt kéri, hogy mindig csak a határig menj el, egyetlen lépéssel se tovább, mert a határig elmenni a fejlődéshez éppen elég!
  • A jóga nem mutogat mások hibáira! Sőt! A jóga a saját hibáidra sem mutogat, mert a jógában nincsenek hibák, csak múló állapotok és irányvétel.

Éppen ezért hiszem és vallom, hogy a jóga mindenkié, és kinek volna rá nagyobb szüksége, mint azoknak, akik olyan nehezen tudják elfogadni és másokkal elfogadtatni a testüket? Kinek volna rá nagyobb szüksége, mint azoknak, akiknek a belső energetikai egyensúlya esetleg megbomlott? Kinek volna a jóga gyógyító erejére nagyobb szüksége, mint azoknak, akik gyógyulást keresnek, mert betegek?

Kinek volna egy, az EGÉSZség felé vezető útra nagyobb szükség, mint annak, aki úgy érzi, nem teljesen egész?

Szeretnéd kipróbálni ingyen?

Ha kíváncsi vagy, milyen egy vezetett erdőfürdőélmény, letöltheted az ingyenes érzékek felébresztése meditációs hanganyagot.

Stresszelj természetesen!

Tudtad, hogy a stressz valójában nem idegfeszültség, egyáltalán nem rendellenes dolog, hanem teljesen természetes?...

Közelgő programok

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.